Tıp eğitiminin ardından Aile Hekimliği Eğitim Programı’nı tamamlayarak gerekli sertifikaları alan doktorlar, aile hekimliklerinde görev alabiliyor. Günümüzde aile hekimi maaşları 2024 yılı zamlarıyla birlikte merak ediliyor. Farklı kıstaslara göre değişen maaş bilgilerini sizlerle paylaşıyoruz!

Aile Hekimi Maaşları Ne Kadar Oldu?

Her yıl enflasyon ve ekonomik gelişmelere göre belirlenen memur maaşı zam oranları, devlet kuruluşlarında görev alan aile hekimlerinin de yakın takibinde. Aile hekimlerinin maaşı özellikle zam dönemlerinde vatandaşlar tarafından da merak edilirken güncel ücret bilgilerini sizlerle paylaşıyoruz. Aile hekimi maaşı 2024 yılında ne kadar oldu? Zamlı ücretleri inceleyeceğiz.

Aile hekimleri, deneyim süresi başta olmak üzere eğitim seviyesi, uzmanlık alanı, bağlı olunan birimin nüfusu, günlük muayene edilen hasta sayısı ve daha birçok faktöre göre maaş almaktadır.

Aile hekimi maaşları devlet ve özel kuruluşlarda farklılık gösterirken, bu içerikte sadece sağlık ocağı olarak bilinen sağlık kuruluşlarında görev alan doktorların maaşını inceleyeceğiz. İşte ayrıntılar…

Aile Hekimi Güncel Maaşları 2024

Aile hekimi maaşı zammıyla birlikte yeni aylık ücretler merak edilirken, farklı kriterlere göre belirlenen aylık maaşları sizlerle paylaşıyoruz. Aile hekimlerinin maaşı, diğer doktorlara benzer şekilde ilgili kanun ve yönetmelikte olan kararlara göre belirlenmektedir. Aile hekimi maaş hesaplamasından hareketle güncel bilgileri aktaralım.

Yeşil Peri Fiyatları 2024: Güncel Absinthe Fiyat Listesi! Yeşil Peri Fiyatları 2024: Güncel Absinthe Fiyat Listesi!

Aile hekimi maaşları 2024 yılında %19,31 oranındaki zam sonrasında güncel olarak aşağıdaki gibidir:

Yeni Aile Hekimi Maaşları

63.500 TL – 65.000 TL

10 Yıllık Aile Hekimi Maaşı

75.000 TL – 77.500 TL

En Düşük Aile Hekimi Maaşları

63.500 TL

En Yüksek Aile Hekimi Doktor Maaşı

87.500 TL

 

NOT: Sağlık ocağı doktor maaşı, görev yapılan yerin 1000 nüfuslu ve 4000 nüfuslu gibi hasta sayısına göre, pratisyen ya da uzman gibi unvana göre değişiklik gösterebilecektir. Bu nedenle aile hekimi maaşları hesaplanırken görevli personele ait bilgilerin dikkate alınması önemlidir.

Uzman aile hekimi maaşı, belirli bir tıp alanında uzmanlık alarak gerekli sertifikalara sahip olup aile hekimi olarak çalışan kişiler için geçerlidir. Bu kişiler, deneyim süresine göre değişmekle birlikte meslekteki en yüksek maaşı alan grubu oluşturmaktadır. Şimdi maaşlara dair detayları inceleyelim…

Aile Hekimi Maaslari 3

1- Yeni Başlayan Aile Hekimi Maaşı

Aile hekimleri, altı yıllık tıp eğitiminin ardından Aile Hekimliği Eğitim Programı’na katılarak başarı gösterdikten sonra Aile Hekimi Sertifikası alabilir ve Sağlık Bakanlığı’na bağlı kuruluşlara gerekli şekilde atamalarını gerçekleştirebilir. Bu doğrultuda göreve yeni başlayan aile hekimi maaşı da ücretler hakkında merak edilen konulardan birisini oluşturuyor.

Yeni başlayan aile hekimi maaşları 2024 zamlarıyla birlikte şu şekildedir:

  • Aile hekimi olarak sağlık ocağı ya da diğer sağlık kuruluşlarında göreve yeni başlayan personeller, farklı kıstaslara göre değişmekle birlikte ortalama olarak 63.500 TL – 65.000 TL aralığında maaş almaktadır.

2- 10 Yıllık Aile Hekimi Maaşı

Aile hekimi maaşlarını etkileyen en önemli faktör deneyim süresidir. Özellikle meslekte 10 yılı tamamlamış aile hekimlerinin maaşı, daha az deneyim süresine sahip personellere göre daha yüksektir. Bu doğrultuda 10 yıllık aile hekimi maaşının da merak edildiğini söyleyebiliriz.

10 yıllık aile hekimi maaşları 2024 yılı itibariyle ortalama olarak şu şekildedir:

  • Meslekte 10. yılını tamamlayan aile hekimleri, unvan ve nüfus sayısına göre değişmekle birlikte ortalama 75.000 TL – 77.500 TL arasında maaş almaktadır.

Aile Hekimi Maaslari 4

3- Aile Hekimi Maaşları: En Düşük - En Yüksek

%19,31’lik zam sonrasında merak edilen aile hekimi doktor maaşları için en düşük ve en yüksek maaş bilgilerini de inceleyelim. Sağlık ocağı doktor maaşı, özellikle kadro kademesi ve derecesiyle birlikte unvana göre belirlenmektedir. Bu doğrultuda deneyim süresinin maaşları etkileyen en önemli faktör olduğu söylenebilir. İşte ayrıntılar…

En düşük ve en yüksek aile hekimi maaşları 2024 yılında aşağıdaki gibidir:

  • 2024 Temmuz ayında memur maaşlarına gelen %19,31 oranındaki zam sonrasında en düşük aile hekimi maaşı 63.500 TL, en yüksek aile hekimi maaşları ise 87.500 TL’ye çıktı.

NOT: Aile hekimi maaş hesaplama adımları, görevli personelin bilgileri dikkate alınarak yapılmalıdır. Bu doğrultuda en düşük ve en yüksek maaşlarda da değişiklikler olabilecektir.

Aile Hekimi Maaşına Ne Kadar Zam Geldi?

Aile hekimi maaşları devlet kuruluşları için bilgileri verdikten sonra, maaşlara ne kadar zam geldiği noktasındaki ayrıntıları da paylaşalım.

Memur maaşları bilindiği üzere enflasyon ve ekonomik gelişmeler doğrultusunda yılda iki kez zamlanmaktadır. Aile hekimleri de devlet memuru statüsünde görev yaptıklarından dolayı, zam uygulamasından faydalandı.

Aile hekimi maaşları 2024 yılında %19,31 oranında zamlanmıştır. Kamu sağlık kuruluşlarında görev alan personeller için geçerli olan bu zam, özel kuruluşlarda çalışan doktorlar için geçerli değildir. Özelde aile hekimi maaşı, genellikle kurum içi maaş politikalarına göre belirlenerek zam uygulamaları da bu doğrultuda gerçekleşmektedir.

Aile Hekimi Maaslari 1

Aile Hekiminin Görevleri

Aile hekimi maaşlarına dair bilgileri paylaştıktan sonra kısaca mesleğe dair detayları aktaralım. Özellikle kariyerine yön vermek isteyen ya da meslek değiştirmek isteyen kişiler, maaşların yüksek olmasıyla birlikte aile hekimi nedir, ne iş yapar gibi araştırmaları sıkça yapabiliyorlar. Aile hekimi nedir? İşte yanıtı…

Aile hekimi, kişilerin sağlık durumlarını inceleyerek tedavi programı hazırlayan, tedavi sürecinde aktif rol oynayan, hastalıkların gelişmesini önlemek amacıyla düzenli sağlık taramaları yapan doktordur.

Farklı alanları ilgilendiren hastalıkların olması halinde ilgili birime yönlendiren aile hekimleri, üniversitelerin tıp fakültesinden mezun olarak doktor unvanını kazanmak zorundadır.

Aile hekimi ne iş yapar sorusunun yanıtı ise şu şekildedir:

  • Hasta öykülerini alır, tanı testlerini isteyerek bu testleri gerçekleştirir.
  • Gerekli durumlarda hastalığın tanısını koyar ve tedaviyi reçete eder.
  • Aile sağlık merkezlerinde kayıtlı hastalar için periyodik sağlık muayenesi gerçekleştirir.
  • Engelli, yatalak, yaşlı vb. durumunda olan hastalara gerekli durumlarda evde sağlık hizmeti verir.
  • Aşı takip muayenelerini gerçekleştirir ve uygular.
  • Hastalıkların önlenmesi noktasında gerekli eğitimleri ilgili hastalara verir.
  • Gebe kadınlara doğum öncesi  ve sonrasında destek sağlar.
  • Doğum itibariyle hasta kayıtlarını tutar ve takip eder.
  • Hizmet içi eğitimlere katılarak sağlık alanındaki gelişmeleri takip eder.

Aile hekimi maaşlarıyla ilgilenen kişiler için mesleğin tanımı ve görevlerine dair bilgileri bu şekilde verebiliriz. Şimdi aile hekimi olmak istiyorum diyenler için gerekli adımları inceleyelim.

Aile Hekimi Nasıl Olunur?

Aile hekimliği, günümüzde maaşı yüksek popüler meslekler arasında yer alırken, özellikle üniversite tercih dönemlerinde de en çok araştırılan alanlardan birisi oluyor. Peki, aile hekimi nasıl olunur? İşte yanıtı:

  • Aile hekimi adayları, üniversitelerin tıp fakültelerinden mezun olarak ilk etapta pratisyen hekim unvanını almalıdır. Daha sonra Aile Hekimliği Eğitim Programı’na katılarak başarı gösterip Aile Hekimi Sertifikası alınabilir, aile hekimi olarak görev yapılabilir.
  • Aile hekimi olmanın bir diğer yolu ise tıp fakültelerine bağlı olan Aile Hekimliği Anabilim Dalı’nı bitirmektir.

Sıkça Sorulan Sorular

Aile hekimi maaşlarıyla ilgili en çok sorulan soruları yanıtlıyoruz:

Uzman aile hekimi maaşları ne kadar?

Uzman aile hekimleri günümüzde pratisyen aile hekimlerine göre daha fazla maaş almaktadır ve maaşları 77.500 TL – 87.500 TL arasındadır.

 Pratisyen aile hekimi maaşı ne kadar?

Pratisyen aile hekimi maaşı ise deneyim süresine göre değişmekle birlikte ortalama olarak 63.500 TL – 75.000 TL arasındadır.

Aile hekimi maaşları 2024 detaylarıyla ilgili sorularınızı yorumlar bölümünden bizlere ulaştırabilir, ek olarak tecrübelerinizden bahsedebilirsiniz.

Muhabir: Mehmet Akif Aldoğan