Çerkezköy Halk Eğitim Müdürü Serdar İş, bu sene Tasarruf Tedbirleri kapsamında bazı kurslarda kısıtlamaya gideceklerini ve okuma yazma kursları, kadınların istihdamına yönelik kurslar, özel eğitim öğrencilerine ve ailelerine yönelik kurslar, son olarak da unutulmaya yüz tutmuş eski geleneksel mesleklere yönelik kurslara öncelik vereceklerini söyledi. 

“BAZI KURSLARDA KISITLAMAYA GİDİYORUZ”

Tasarruf Tedbirleri kapsamında bu sene bazı kurslarda kısıtlamaya gideceklerini aktaran Çerkezköy Halk Eğitim Müdürü Serdar İş, “Bu sene tasarruf tedbirleri kapsamında biz de bazı kurslarda kısıtlamaya gidiyoruz. Bazı kurslarımızı bu sene açamayabiliriz. Zaten bakanlığımızın talimatları doğrultusunda okuma yazma kurslarına öncelik vereceğiz. Okuma yazma kursları, kadınların istihdamına yönelik kurslar, özel eğitim öğrencilerine ve ailelerine yönelik kurslar, son olarak da unutulmaya yüz tutmuş eski geleneksel mesleklere yönelik kurslar bu sene bakanlığımızın önceliği. Bakanlık bu kursları açın onun dışındaki kurslarınızı bekletin diyor. Hayat Boyu Genel Öğrenme Müdürlüğü bu sene bir kota getirecek, değişik bir uygulamaya gitti. Bu kotayı aşmayacak şekilde planlayın kurslarınızı diyor. Nüfusa oranlayarak bize bir kota koyacak. Çerkezköy’ün nüfusu şu anda 213 bin mesele 213 binin yarısı 106 bin yapıyor. Diyecek ki senin 106 binlik kurs açma kotan olacak. Bu kotayı aşmayacak şekilde ve az önce bahsettiğim 4 branşı önceleyerek kurslarını aç. Kotan boş kalırsa diyelim ki bu 4’ünün kotası 70 bin oldu benim hala 40 bin saatlik kotam kaldı. O zaman diyor ki kendi çevrenizde yoğun talep gören kurslarını önceleyerek planlamanı yapabilirsin.” dedi.

“HİJYEN KURSLARIMIZ ÇOK TALEP GÖRÜYOR”

Hijyen kurslarının çok talep gördüğünü belirten İş, “Bizim hijyen kurslarımız çok talep görüyor. Özel öğrenci servisi araçlarında rehber personeller var. Onlara kurs açmak zorundayız onları önceleyeceğiz. Kış aylarında doğal gaz ve kalorifer kalifiyeli elemanı lazım. Bunlara öncelik vereceğiz. Ardından kaynakçı, motor ustası, elektrikçi gibi organize sanayi bölgesinin bizden açmamızı istediği kursları önceledik. Bu dönem aşırı kurs açamayacağız sadece bazı kurslara öncelik vereceğiz.” diye konuştu.

“DİKİŞ NAKIŞ KURSLARINI ÇOK AŞIRI TALEP EDİYORLAR”

Kadınların dikiş nakış kurslarına aşırı talep gösterdiğini söyleyen İş, “Anadolu’dan çok göç alan bir ilçe olduğumuz için kadınlarımızın da yoğun talep ettiği el sanatları kursu var. Ebru sanatı, el işlemeciliği kursu talep ediyorlar. Dikiş nakış kurslarını çok aşırı talep ediyorlar. Giyim kursuna çok talebimiz var. Özellikle bayanlarımız bu üçüne baya bir odaklanmış. Bu kursları açarak hem bayanlarımıza meslekler kazandırmış oluyoruz hem de ek gelir kazanıyorlar. Ekonomiye de bir nevi onları katmış oluyoruz. Çünkü her sene yılsonu sergisi yapıyoruz. Bu sene de inşallah kursiyerlerimizin çıkarmış olduğu ürünleri sergileyeceğiz. Bakanlığımızın öncelediği 4 branştaki kursları açtıktan sonra kotamız kalırsa bu kursları açacağız.” şeklinde konuştu.

“ARICILIK, AVCILIK, BALIKÇILIK, EMLAKÇILIK GİBİ KURSLARI ÖNCELEMEYECEĞİZ”

Kişinin kendisine faydası olan kursları öncelemeyeceklerini ifade eden İŞ, “Arıcılık, avcılık, balıkçılık, emlakçılık gibi kursları öncelemeyeceğiz. Çünkü bunlar topluma değil de kişinin kendisine faydası olan kurslar. Bizim bakanlığımız bu sene onları öncelemeyin diyor. Bunun yerine kadınlarımıza, çocuklarımıza topuma, istihdama yönelik kursları önceleyip onları açın diyor.” dedi.

“EYLÜL AYI İTİBARİYLE 30 KÜSUR KURS AÇTIK”

Eylül ayı itibariyle şu anda 30 tane kurs açtıklarını belirten İş, “Şu anda Eylül ayı itibariyle 30 küsur kurs açtık. Ekim ayında 10 tane daha kurs açacağız. Okuma yazma, kantin çalışanlarına, öğrenci servis araçlarındaki rehber personellerine, doğal gaz ve kalorifer ateşleme personellerine, ücretli öğretmenlere ve çocuk gelişimine yönelik kurslar açacağız. Kasım ayında kurslarımız daha da çoğalacak. Her ay 10-15 kurs açmayı planlıyoruz.” diye konuştu.
 

Muhabir: Barış Karapaça