İl Kültür ve Turizm Müdürlüğümüz tarafından Yarbay Ali Bey Anıtı önünde düzenlenen Anma Programı’na Valimiz Sayın Recep Soytürk’ün yanı sıra Tekirdağ Milletvekilleri Mestan Özcan, İlhami Özcan Aygun, Nurten Yontar, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ahmet Uğurlu, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Candan Yüceer, Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcısı Ünal Bingül, Süleymanpaşa Kaymakamı Mustafa Güler, İl Emniyet Müdürü Ahmet Metin Turan, Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Abdulaziz Yeniyol ve vatandaşlar katıldı.
Anma programı, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunması ile başladı.
Ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Öğretim Görevlisi Cem Düzen yaptı. Akabinde Ertuğrul Fırkateyni şehitleri için dua edildi.
Sonrasında Vali Soytürk tarafından Rumeli İskelesi’nde Ertuğrul Fırkateyni şehitleri adına çelenk bırakıldı.
ERTUĞRUL FIRKATEYNİ
Türk-Japon ilişkilerinin miladı kabul edilen, Ertuğrul Fırkateyni'nin Japonya'nın Kuşimoto eyaletinde batışının üzerinden 134 yıl geçti. Mahzun gezi, batan firkateyn ve şehit olan donanma subaylarının manevi mirası, 134 yıldır süren törenler ile Türk ve Japon halklarının zihinlerinde canlılığını koruyor. 1874'de İstanbul Tersanesi'nde inşa edilmiş ve üzerinde çeşitli çaplarda 25 top, iki torpido ve 240 civarında tüfek bulunan fırkateynin komutanlığına, dönemin Bahriye Nazırı Hasan Hüsnü Paşa'nın damadı Albay Osman Bey tayin edilmişti. 79 metre boyunda, 15,5 metre eninde ve 600 beygir gücündeki fırkateyn, 56'sı subay 609 bahriyeli mürettebatıyla 14 Temmuz 1889'da İstanbul'dan hareket etti.
Fırkateyn Japon Prensi Komatsu'nun Ekim 1887'de İstanbul'u ziyaretine karşılık dönemin Osmanlı padişahı tarafından 1889'da Japonya'ya gönderildi.
Fırkateyn sırayla Süveyş, Aden, Bombay, Kolombo, Singapur, Hong Kong, Fukuşu, Nagazaki ve Kobe duraklarına uğradı; yaklaşık 11 ay süren yolculuğun sonunda Tokyo'nun doğusundaki Yokohama Limanı'na ulaştı. Japonya İmparatoru Meiji tarafından kabul edilen Heyet Başkanı Ali Osman Paşa, dönemin Osmanlı Sultanı 2. Abdülhamid'in gönderdiği mektup ve madalyayı Meiji'ye takdim etti.