Çerkezköy İlçe Sağlık Müdürlüğü 9 Şubat Dünya Sigara Bırakma Günü dolayısı ile sigaranın zararlarından bahsedilen bir basın açıklaması yayımladı.

“SİGARA, ÖLÜME KADAR GÖTÜREN 50’NİN ÜZERİNDE SAĞLIK SORUNUNA YOL AÇMAKTADIR”

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: Sigara, doğum öncesi dönemden başlayarak, çocuk ve erişkinlikte ölüme kadar götüren 50’nin üzerinde sağlık sorununa yol açmaktadır. Önlenebilir hastalık ve ölüm sebeplerinin en önde gelenlerinden biridir. Günümüzde %80’i gelişmekte olan ülkelerde olmak üzere, dünyada 1,3 milyar kişi ülkemizde ise 14,8 milyon kişi sigara içmektedir.

Ülkemizde her yıl yaklaşık 100 bin 000 kişi tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir.  Sigara, içenleri olduğu kadar çevresindeki kişileri de etkilemektedir. Dünya Sağlık Örgütü’nün tahminlerine göre, 700 milyon çocuk yani dünyadaki çocukların yarısı sigara dumanına maruz kalmaktadır.  Her yıl dünyada 600 binin üzerinde kişi sigara dumanına maruz kalmanın sonucu ölmektedir.  Başkalarının tükettiği tütünün dumanına maruz kalmaktan kaynaklanan ölümler, trafik kazaları ve uyuşturucu madde kullanımına bağlı ölümlerden çok daha fazladır. Toplumu pasif sigara dumanının zararlarından korumanın yegâne yolu sigara kullanımının bütün kapalı alanlarda yasaklanmasıdır.  Sizlerde Kanunla yasaklanmış alanlarda sigara içenleri Alo 184,171’i ve Yeşil detektöre bildirerek sevdiklerinizin tütün dumanına maruziyetini önleyebilirsiniz.

“SİGARA İÇEN KİŞİLERİN YARISINDAN FAZLASI SİGARAYI BIRAKMAYI DÜŞÜNMEKTEDİR”

Dünya Sağlık Örgütü sigara bağımlılığını bir hastalık olarak tanımlamıştır. Küresel Yetişkin Tütün Araştırması (2012) sonuçlarına göre Türkiye’de 14,8 milyon kişi sigara ve diğer şekillerde tütün ürünü kullanmaktadır ve sigara içen kişilerin yarısından fazlası sigarayı bırakmayı düşünmektedir. Sigarayı bırakanların büyük bölümü herhangi destek almadan kendi çabası ile sigarayı bırakmaya çalışmaktadır. Oysa tıbbi destek alınması sigarayı bırakma başarısını önemli ölçüde artırmaktadır. Tıbbi destek konusunda psikolojik ve sosyal yönden destek ve danışmanlık sağlanmasının yanı sıra bazı ilaçlardan da yararlanılmaktadır.

ALO 171 “SİGARA BIRAKMA DANIŞMA HATTI”

Sigara bırakmak isteyenlere destek olmak amacıyla Sağlık Bakanlığı tarafından ALO 171 “Sigara Bırakma Danışma Hattı” açılmıştır. Danışma hattına gelen çağrılar, sigara bırakma konusunda eğitim almış operatörler aracılığı ile 7/24 saat hizmet verecek şekilde karşılanmaktadır. Danışanlara sigaranın zararları hakkında bilgi aktarılmakta ve sigara kullanım alışkanlıklarını tespit etmeye yönelik bağımlılık değerlendirme ölçeği uygulamaktadır. Yapılan değerlendirme sonucunda bağımlılık düzeylerine göre kişiler sigara bırakma polikliniğine yönlendirilmektedir. Sigara Bırakma Polikliniklerinde ise sertifikalı hekimler tarafından kişilerin takibinin yapılması sağlanmaktadır. İlimizde Dr. İsmail Fehmi Cumalıoğlu Şehir Hastanesi Göğüs Hastalıkları Polikliniği, Çorlu Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları  Polikliniği, Süleymanpaşa Sağlıklı Hayat Merkezi ve Şarköy İlçe Sağlık Müdürlüğünde Sigara Bırakma Poliklinikleri aktif olarak hizmet vermektedir. Hekimlerimizin uygun gördüğü sigara bırakma ilacı ve nikotin bantları bakanlığımız tarafından ücretsiz olarak dağıtılmaktadır.

HERKESİ DUMANSIZ HAVA SAHASINI DESTEKLEMEYE DAVET EDİYORUZ

Tüm dünya ülkelerinde, tütün ürünleri tüketiminin ve tütün dumanına maruz kalmanın yol açtığı zararlı etkilerinin önlenmesi amacıyla yapılan çalışmalar kapsamında her yıl 9 Şubat günü “Dünya Sigarayı Bırakma Günü” olarak kutlanmaktadır.  Çerkezköy İlçe  Sağlık Müdürlüğü olarak gelecek nesilleri tütün ürünlerinin zararlarından korumak ve onlara temiz hava sağlamak amacıyla herkesi dumansız hava sahasını desteklemeye davet ediyor, sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımızı sigara bırakma polikliniklerine bekliyoruz.

Muhabir: Mualla İclal ALDOĞAN