Ülkemizin iki denizine de kıyısı olan Tekirdağ, tarihi ve turistlik yerleriyle büyük ilgi çekiyor. Özellikle İstanbulluların sıkça ziyaret ettiği bu şehrin en çok sevilen ilçelerinden biri de Süleymanpaşa. Süleymanpaşa’nın tarihi ve turistik yerlerini listeledik!

Süleymanpaşa Tarihi ve Turistik Yerleri

Türk tarihinin birçok izine rastlanılan ve orijinalliğini halen koruyan mimari yapılarıyla dikkat çeken Süleymanpaşa, vatandaş tarafından sıkça araştırılıyor. Bu kapsamda en çok araştırılan konu ise Tekirdağ Süleymanpaşa tarihi yerleri oluyor. Peki Tekirdağ Süleymanpaşa’da neler var?

Süleymanpaşa tarihi ve turistik yerleri aşağıda yer almaktadır:

  • Şehitler Abidesi
  • Namık Kemal Evi
  • Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
  • Rakoczi Müzesi
  • Rüstem Paşa Cami
  • İbrahim Balaban Müzesi
  • Tarihi Yalı Hamamı

Şehitler Abidesi

Suleymanpasa Tarihi Ve Turistik Yerler 1

Tekirdağ Süleymanpaşa tarihi yerlerinden ilki Şehitler Abidesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Süleymanpaşa merkezinde ve Zafer mevkiinde bulunan bu tarihi anıta ulaşım ise Muratlı Caddesi üzerinden sağlanmaktadır.

Süleymanpaşa Şehitler Abidesi’nin tarihi de Çanakkale Destanı’na dayanmaktadır. Öyle ki Çanakkale Savaşı sırasında şehit olmuş askerlerin anısına yaptırılmıştır. Etrafındaki düzenlemeleri ile tarihi bir yolculuğa çıkartan bu anıt, Süleymanpaşa’ya gelindiğinde görülmesi gereken yerlerin başında seyretmektedir.

Ayrıca bu şehitlik, 1949 yılında yapılmış ve ziyarete açılmıştır. Bununla birlikte Süleymanpaşa Şehitler Abidesi’ne girişler tamamen ücretsizdir.

Namık Kemal Evi

Suleymanpasa Tarihi Ve Turistik Yerler 2

Süleymanpaşa tarihi ve turistik yerlerinden bir diğeri ise Namık Kemal Evi’dir. İlçe merkezine 1- 2 kilometre uzaklıkta bulunan Namık Kemal Evine ulaşım ise oldukça kolaydır. Bununla birlikte gidiş yolu, Mimar Sinan Caddesi üzerindendir.

Ünlü Türk şairimiz Namık Kemal’in doğduğu ev olarak bilinen bu yapı, 1994 yılından beri hizmet vermektedir. Namık Kemal’in eşyalarının ve fotoğraflarının sergilendiği bu evde, eski Tekirdağ’ı anmak da mümkündür. Öyle ki bina, mimari açıdan şehrin kültürünü yansıtmaktadır.

Egemen Gürcün’den Başhekim'e ziyaret: Sıla bebeğin durumu görüşüldü Egemen Gürcün’den Başhekim'e ziyaret: Sıla bebeğin durumu görüşüldü

Tamamen ücretsiz olan Namık Kemal Evi’nin çalışma saatleri ise 08: 30 ile 17: 30 arasındadır. Ancak bu tarihi ev, cumartesi ve pazar günleri ziyarete kapalıdır.

Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Suleymanpasa Tarihi Ve Turistik Yerler 3

Süleymanpaşa tarihi ve turistik yerlerinden bir diğeri ise Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’dir. İlçe merkezinde bulunan bu müzeye ulaşım oldukça kolaydır. 2000’e yakın etnografik ve 5 bin arkeolojik eser sergilenen bu müzede, Tekirdağ ve çevre illerin tarihi yansıtılmaktadır.

Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nin görülmeye değer yanını ise iki eser oluşturmaktadır. Bu kapsamda tarihi 6.5 milyon yıl öncesine kadar giden hayvan fosilleri ve Truva kralının oğlunun cenazesini anlatan kraterler karşımıza çıkmaktadır.

Bunun yanı sıra 1970’li yılların başına kadar vali konağı olarak kullanılan Tekirdağ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi binası, dış cephesindeki süslemeleri ve mimarisiyle de göze oldukça hitap etmektedir.

Girişleri tamamen ücretsiz olan bu müze Pazartesi günleri ziyaretçi kabul etmemektedir. Diğer günler ise sabah 08: 30 ile 17: 30 saatleri arasında hizmet vermektedir.

Rakoczi Müzesi

Suleymanpasa Tarihi Ve Turistik Yerler 4

Tekirdağ tarihi yerlerinden bir diğeri ise Rakoczi Müzesi’dir. Macaristan ve Türk kültürünü bir arada barındıran bu müze, 1600’lü yıllarda inşa edilen eski bir Türk evinden çevrilmiştir. Rakoczi Müzesi’nin adı ise Macarların ünlü halk kahramanı olan Rakoczi’den gelmektedir.

Bu kapsamda Rakoczi’ye ait kişisel eşyalar, Türk- Macar birlikteliğini anlatan belge ve eşyalar ve iki kültürün de değerini yansıtan tarihi eseler sergilenmektedir.

Pazartesi kapalı Rakoczi Müzesi diğer günlerde, saat 08: 00 ile 17: 00 arasında hizmet vermektedir. Bununla birlikte cüzi bir miktar giriş ücreti alınmaktadır. Ancak miktarın ne kadar olduğu konusunda herhangi bir bilgi bulunmamaktadır.

Rüstem Paşa Cami

Suleymanpasa Tarihi Ve Turistik Yerler 5

Süleymanpaşa tarihi ve turistik yerleri merkezde oldukça fazladır. Bunlardan bir diğeri ise Rüstem Paşa Camii’dir. Rüstem Paşa Camii’nin tarihi Osmanlı Dönemi’ne dayanmaktadır. Öyle ki camii, 16. Yüzyılda ve Kanuni Sultan Süleyman döneminde Damat Rüstem Paşa tarafından yaptırılmıştır.

Süleymanpaşa tarihi ve turistik yerlerinin başında gelen Rüstem Paşa Camii, mimarisiyle oldukça dikkat çekmektedir. Bu kapsamda caminin ceviz ağacından yapılmış olan kapısı ve motifleri, mermer şadırvanı, pencereleri, kubbesindeki kabartmaları ve geometrik motifli korkulukları ile özellik arz etmektedir.

Süleymanpaşa merkezinde bulunan bu camiye ulaşım ise oldukça kolaydır. Bununla birlikte her gün ibadete ve ziyarete açıktır.

İbrahim Balaban Müzesi

Suleymanpasa Tarihi Ve Turistik Yerler 6

Süleymanpaşa tarihi ve turistik yerlerinden bir diğeri ise İbrahim Balaban Müzesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Ülkemizin oldukça önemli ressamları arasında yer alan İbrahim Balaban’ın eserleri bu müzede sergilenmektedir.

Süleymanpaşa Belediyesi tarafından hizmete açılmış olan İbrahim Balaban Müzesi’nde, ünlü ressamın kişisel eşyalarını görmek de mümkündür. Cezaevi yıllarında tanıştığı Nazım Hikmet ile olan anıları, fotoğrafları, resim eşyaları ve diğer kişisel eşyalarıyla görülmeye değer bir müzedir.

İbrahim Balaban resim yapmaya henüz çocuk yaştayken başlamıştır. Daha sonra cezaevine girmiş, olgunluk döneminde yaptığı eserleri ise Süleymanpaşa Belediyesi’ne bağışlamıştır.

Tamamen ücretsiz olan İbrahim Balaban Müzesi, pazartesi günleri hariç her gün ziyaretçi kabul etmektedir.

Tarihi Yalı Hamamı

Suleymanpasa Tarihi Ve Turistik Yerler 7

Tekirdağ Süleymanpaşa ilçesindeki tarihi hamam olarak bilinen Tarihi Yalı Hamamı, Tekirdağ’a gelip görülmesi gereken yerlerden bir diğeridir. 400 yıllık bir geçmişe sahip olan bu hamamın binası, iki büyük ve on tane küçük kubbeden oluşmaktadır. Bu sebeple çifte hamam özelliği taşımaktadır.

Tarihi 1600'lü yıllara dayanan bu hamam, 2004 yılında restore edilmiştir. Restorasyon işlemini ise İstanbul Vakıflar Bölge Müdürlüğü yapmıştır. 2020 yılına kadar müze olarak kullanılan bu hamam, o tarihten itibaren kullanıma açık hale getirilmiştir. Bu kapsamda Tarihi Yalı Hamamı’nda yıkanmak, Süleymanpaşa’ya gelenler için keyifli bir deneyim oluşturmaktadır.

Sık Sorulan Sorular

Süleymanpaşa tarihi ve turistik yerlerine detaylı bir şekilde değindik. Şimdi de vatandaşın bu konu hakkında merak ettiği diğer soruları cevaplayalım…

Tekirdağ Neden Süleymanpaşa Oldu?

Tekirdağ Merkez İlçesi olarak bilinen Süleymanpaşa, bu ismi 6 Aralık 2012 tarihinde almıştır. 2012 yılında çıkan Büyükşehir Yasası kapsamında, Süleymanpaşa ismi verilmiştir. Süleyman Paşa ismi ise Osmanlı'nın 2. Padişahı Orhan Gazi'nin büyük oğlunun adıdır.

Süleymanpaşa’da Ne Yenir?

Tekirdağ’a gezmeye gelenlerin merak ettiği bir diğer konu ise bu şehrin meşhur yemekleridir. Peki Tekirdağ Süleymanpaşa’da ne yenir?

Tekirdağ denilince akla gelen ilk yemek, köftedir. Tekirdağ köftenin yanı sıra karşımıza çıkan meşhur yemekler ise aşağıda yer almaktadır:

  • Hayrabolu Tatlısı
  • Cizleme
  • Burma Sucuk
  • Sini Mantısı
  • Kandilli Mantı
  • Damat Paçası
  • Tekirdağ Peynir Helvası

Muhabir: Mehmet Akif Aldoğan