Her yıl bu tarihte; sosyal, ekonomik, siyasi ve kültürel olaylar olmaktadır. 9 Ekim tarihinde yaşanan bazı önemli olaylar.

1238 - Jaime I, Valensiya'yı alarak Valensiya Krallığı'nı kurdu.
9 Ekim 1238'de Valensiya şehrine girdi ve bu, Valensiya Krallığı'nın şafağı olarak kabul edilir. Üçüncü aşama 1243'te başladı ve 1245'te sona erdi. Bu aşamada I. James ile Kastilya tahtının varisi, 1252'de X. Alfonso adıyla tahta geçecek olan Bilge Alfonso arasında kararlaştırılan sınırlara ulaşıldı.

1446 - Kore'de Hangul alfabesi yayımlandı.
Büyük Sejong (Sejong The Great) (6 Mayıs 1397 – 18 Mayıs 1450 ) Joseon Hanedanlığı'nın 4. kralıdır. Kore yazı sistemi olan Hangıl onun emri üzerine 1444 yılında hazırlatılmış ve 1446 yılında Hunmin Congim (Halka Doğruları Öğreten Ses) adlı kitapla halka sunulmuştur.

1514 - Fransa Kralı XII. Louis ile Mary Tudor evlendi.
Kardinal Wolsey, Fransa ile bir barış antlaşması müzakere etti ve 9 Ekim 1514'te, 18 yaşındayken Mary, Abbeville'de 52 yaşındaki Fransa Kralı XII. Louis ile evlendi. Fransa'ya birkaç İngiliz nedime (biri Anne Boleyn'di ) eşliğinde gitti.

1829 - Friedrich Parrot ile beraberindeki ekip, Ağrı Dağı'nın zirvesine ilk kez tırmanmayı başardı.
Friedrich Parrot iki başarısız teşebbüsün ardından 9 Ekim 1829'da Ermeni yazar Haçatur Abovyan, üç Ermeni öğrenci ve iki Rus asker ile birlikte 5,137 metre yüksekliğindeki Ağrı Dağı'nın zirvesine tırmandı.

1854 - Kırım Savaşı'nda Sivastopol kuşatması başladı.
Sivastopol Kuşatması, Kırım Savaşı sırasında 17 Ekim 1854 - 11 Eylül 1855 tarihleri arasında Birleşik Krallık ve Fransa kuvvetlerinin, Osmanlı ve Sardinya'nın da aktif desteğiyle, Sivastopol'daki Rusya İmparatorluk Kuvvetleri'ne karşı gerçekleştirdikleri muharebedir.

1914 - I. Dünya Savaşı: Anvers (Belçika), Alman güçlerinin eline geçti.
Alman birlikleri, Ağustos 1914'te Almanya'nın Belçika'yı işgal etmesinin ardından, Anvers bölgesinde Belçika kale birliklerinden oluşan bir garnizonu, Belçika kara ordusunu ve İngiliz Kraliyet Deniz Tümeni'ni kuşattı.

1962 - Uganda, Büyük Britanya'dan bağımsızlığını ilan etti.
Uganda 9 Ekim 1962 yılında Büyük Britanya'dan bağımsızlığını ilan etmiş, o güne kadar Kral Mutesa II. unvanı ile Buganda Krallığı'nı yöneten Edward Mutesa yeni ülkenin ilk devlet başkanı seçilmiştir.

1970 - Kamboçya'daki sağcı darbenin ardından Kmer Cumhuriyeti ilan edildi.
İsyanın gücü arttıkça parti kendisini açıkça Kampuchea Komünist Partisi olarak ilan etti. Sihanuk 1970 yılında Başbakan Lon Nol tarafından Ulusal Meclisin de desteğiyle görevden alındı ve Amerika Birleşik Devletleri yanlısı Kmer Cumhuriyeti kuruldu.

1981 - Fransa'da ölüm cezası kaldırıldı.
Fransa'da idam cezası 1981 yılında kaldırıldı, ancak bugün hâlâ mevcut bir kanuna göre, idam cezasına mahkum edilen hükümlülerin rehabilite edilmesi yasak. Gerard Fesch, babası Jacques Fesch'in ölümünden yarım asır sonra, bu yasanın değişmesi için Anayasa Komisyonu'na başvuru yaptı.

1997 - İtalyan oyun yazarı Dario Fo, Nobel Edebiyat Ödülü'nü aldı.
Eserleri yaklaşık 30 dile çevrilen Dario Fo, "Bir Anarşistin Kaza Sonucu Ölümü" adlı oyunuyla ise1997 yılında Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görülmüş ve bu ödülü alan son İtalyan olmuştur.

2004 - Afganistan'da ilk demokratik seçimler yapıldı.
Afganistan'da başkanlık seçimleri 9 Ekim 2004'te yapıldı. Hamid Karzai oyların %55,4'ünü ve diğer adaylardan üç kat fazla oyu alarak seçimleri kazandı. On iki aday oyların %1'inden azını aldı. Afganistan'ın yaklaşık 12 milyon kayıtlı seçmeninin dörtte üçünden fazlasının oy kullandığı tahmin ediliyor.

2006 - Google, YouTube'u 1,65 milyar dolara aldığını açıkladı.
9 Ekim 2006'da şirketin Google tarafından 1,65 milyar ABD doları değerinde hisse senedi karşılığında satın alınacağı duyuruldu ve bu işlem 13 Kasım'da tamamlandı. O zamanlar bu, Google'ın en büyük ikinci satın alımıydı.

2006 - Güney Kore Dışişleri Bakanı Ban Ki-mun, Gana'lı Kofi Annan'ın yerine 1 Ocak 2007'den itibaren göreve başlamak üzere Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği'ne seçildi.
Güney Kore Dışişleri Bakanı olarak, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ndeki tüm ülkeleri ziyaret edebildi ve bu manevra onu daha sonra kampanyanın öncüsü haline getirdi. Ban, 13 Ekim 2006'da Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından sekizinci genel sekreter olarak seçildi. 1 Ocak 2007'de Kofi Annan'ın yerini aldı.

2006 - Kuzey Kore, nükleer bir deneme yaptığını açıkladı.
3 Ekim 2006'da Kuzey Kore nükleer bir deneme yapma niyetini açıkladı. Patlamanın genel olarak bir kilotondan daha az bir patlayıcı güce sahip olduğu tahmin ediliyor ve bir miktar radyoaktif çıktı tespit edildi.

2008 - Nobel Edebiyat Ödülü'nü Fransız Jean-Marie Gustave Le Clézio kazandı.
2008 Nobel Edebiyat Ödülü'nü Fransız yazar Jean-Marie Gustave Le Clezio kazandı. İsveç Akademisi, Le Clezio'ya verilen ödülle ilgili açıklamasında, yazarı, "mevcut medeniyet altında ve ötesinde insanlığın kaşifi; duygusal coşkunun, şiirsel maceranın ve yeni hareketlerin yazarı" olarak tanımladı.
 

Muhabir: Mualla İclal Aldoğan