Gerçekleştirilen etkinliğe Tekirdağ Tarım ve Orman İl Müdürü Oktay Öcal, Saray Kaymakamı Refik Özsoy, Saray İlçe Müdürü Seyide Yılmaz, Saray Jandarma Komutanı Veli Uysal, Saray Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Tınaz, siyasi parti temsilcileri, Saray Yağlı Tohumlar Kooperatifi, Önder Çiftçi Kooperatifi, Saray Ziraat Odası, Göçerler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, üreticiler ve teknik personel katıldı.
Etkinlik kapsamında, Çukuryurt Mahallesinde anıza ekim ve klasik yöntemle ekim yapılan alanlarda yetiştirilen ayçiçeklerinin hasadı gerçekleştirildi. Anıza ekim yöntemiyle yapılan uygulama, toprağın yapısını bozmadan ve minimum müdahale ile topraktaki su kaybını önlemeyi, toprakta organik madde artışını sağlamayı ve makro ile mikrobiyal çeşitliliği artırmayı hedefliyor. Bu sayede, üreticilerin maliyetlerini düşürerek kazançlarını artırmak amaçlanıyor.
Tekirdağ Önder Çiftçi Kooperatifi ile birlikte yürütülen projede; toprağın yapısını bozmadan minimum müdahale ile topraktaki su kaybının önlenmesi, toprakta organik madde artışı için tarlada yeterli bitki örtüsü ve artığın bırakılmasıyla makro ve mikrobiyal çeşitliliğin artırılması gibi avantajlarla daha az maliyetle uygulanabilecek doğrudan anıza ekim yönteminin benimsetilerek üreticilerimizin kazançlarının artırılması amaçlandı.
İklim değişikliği ve kuraklıkla mücadele için tarımsal üretimin sürdürülebilir yöntemlerle devam ettirilmesi büyük önem arz etmektedir. İlimiz genelinde geleneksel toprak işleme yöntemleriyle yapılan ayçiçeği yetiştiriciliğinde kuraklık nedeniyle yaşanan verim kayıplarını en aza indirmek ve kuraklıkla mücadelede için yeni bir yöntem olarak “Tekirdağ Anıza Ayçiçeği Ekimi Projesi" çiftçi koşullarında geniş katılımlı demonstrasyonlar şeklinde uygulamaya konuldu.
İklim değişikliği ve kuraklıkla mücadelede sürdürülebilir tarım yöntemlerinin önemi vurgulanarak, bu proje aracılığıyla verim kayıplarının azaltılması ve kuraklıkla başa çıkılabilmesi için yeni bir yöntem sunuluyor. Tekirdağ Anıza Ayçiçeği Ekimi Projesi, geniş katılımlı demonstrasyonlarla uygulamaya konulmuş olup, Bakanlığımız tarafından Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projeleri kapsamında yüzde 75 bakanlık desteği, yüzde 25 çiftçi katkısı şeklinde 5 ilçemizde yaklaşık 2 bin 200 dekar alanda uygulanıyor.