Tekirdağ, yerli ve yabancı turistlerin son dönemde gezi rotası oluştururken sıklıkla tercih ettiği yerlerden biri. Tekirdağ ili aynı zamanda Marmara bölgesinin zengin mutfaklarından biri olarak karşımıza çıkıyor..

Tekirdağ’a gezmek için gidenler gezilecek yerlerin dışında mutfağını da merak ediyor. Gezi planı oluşturanlar ise elbette Tekirdağ’da ne yenir diye araştırıyor.

Biz de damak tadına güvenenler için Tekirdağ’ın meşhur lezzetlerini paylaştık!

Tekirdağ’da Ne Yenir?

Tekirdağ, tarihi ve turistik açıdan zengin olmasının yanında ulaşım kolaylığından dolayı da gezmek için sıklıkla tercih ediliyor. İstanbul’a olan yakınlığı ile de gezmeyi sevenlerin vazgeçilmez rotası oluyor.

Tekirdağ, muhteşem lezzetleri ile de misafirlerini büyülüyor. Bakalım Tekirdağ’da ne yenir ne içilir?

Ege ve Marmara mutfağının eşsiz tatlarını buluşturan Tekirdağ’ın meşhur lezzetleri şu şekildedir:

  • Tekirdağ Köftesi
  • Mamaliga
  • Peynir Helvası
  • Çeneçarpan Çorbası
  • Sini Mantısı
  • Burma Sucuk
  • Bulama
  • Ciğer Sarma
  • Damat Paçası
  • Zennik
  • Pireşe
  • Cizleme

Tekirdağ’ın ünlü yemeklerini liste haline verdik. Şimdi gelelim karnımızı acıktıracak bu yemekleri yakından incelemeye… 

1. Tekirdağ Köftesi

Tekirdagda Ne Yenir 1

Tekirdağ’ın neyi meşhur denince akla ilk gelen yemek şüphesiz Tekirdağ köftesi oluyor. Tekirdağ’a yolu düşüp Tekirdağ köftesini yemeyen bulunmuyor.

Tekirdağ köftesine klasik köfteden farklı olarak irmik ekleniyor. Lezzetinin ise buradan geldiği söyleniyor. 

Eğer yolunuz düşerse Tekirdağ’da ne yenir diye düşünmenize gerek yok. Direkt Tekirdağ köftesi yemenizi tavsiye ediyoruz.

2. Mamaliga

Tekirdagda Ne Yenir 2

Sıcak sıcak tüketilmesi gereken mamaliga Tekirdağ’ın ünlü yemeklerinden bir olarak karşımıza çıkıyor. Mamaliga, su, tereyağı ve mısır unu ile yapılan bir yemektir.

Kaçamak adı ile de bilinen mamaliga Trakya bölgesinde çok sık tüketiliyor.

3. Peynir Helvası

Tekirdagda Ne Yenir 3

Peynir helvası şüphesiz Tekirdağ lezzetlerinden en güzelidir. İçinde tuzsuz taze peynir, buğday unu, (mısır unu ya da irmik de olabilir), toz şeker ve yumurta sarısı bulunuyor.

Peynir helvasının peyniri ise Tekirdağ’ın doğal ortamında beslenen hayvanların sütleriyle yapılıyor. Bu da peynir helvası yapımının püf noktası olarak biliniyor.

Pek çok yörede peynir helvası tatlısı bulunsa da Tekirdağ peynir helvası 09.09.2020 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almış bir tatlı olarak karşımıza çıkıyor.

4. Çeneçarpan Çorbası

Tekirdagda Ne Yenir 4

Çeneçarpan çorbası, kış aylarında Tekirdağlıların içini ısıtmak için tercih ettiği muhteşem bir lezzettir.

Çeneçarpan çorbası, kızarmış köftelerin ve haşlanmış nohutların kızdırılmış ayçiçek yağıyla buluşarak kızartılmasıyla yapılıyor. Servis yapılırken çırpılmış yoğurt ve pul biberli tereyağını gezdirilmesi ile de Tekirdağ yöresine eşsiz bir lezzet katıyor.

5. Sini Mantısı

Tekirdagda Ne Yenir 5

Tekirdağ’da ne yenir denince akla gelen bir diğer yemek ise sini mantısıdır. Sini mantısı adını yuvarlak şeklinde olan tepsiden alıyor.

Sini mantısını diğer mantılardan ayıran en önemli nokta ise içine kıyma konmaması oluyor. Sini mantısının içine kıyma yerine et konuyor. Piştikten sonra ise üzerine yağlı ve yoğurtlu sos ile servis ediliyor.

'Sıla bebek soruşturması hassasiyetle takip ediliyor' 'Sıla bebek soruşturması hassasiyetle takip ediliyor'

Evde de kolayca deneyebileceğiniz bu muhteşem Tekirdağ yemeğini kesinlikle tavsiye ediyoruz.

6. Burma Sucuk

Tekirdagda Ne Yenir 6

Burma Sucuk Tekirdağ ilinin Süleymanpaşa ilçesinin en meşhur lezzetlerinden olarak karşımıza çıkıyor. Burma sucuğun yerini ise hiçbir sucuk ne yazık ki tutamıyor.

Tamamen doğadan beslenen Oğlak ve tekeden elde edilen etlerden yapılan ve yöresel sırlarla oluşturulan bu harika sucuk, tüm lezzetiyle sofranıza geliyor.

7. Bulama

Tekirdagda Ne Yenir 7

Bulama, üzümün en güzel halidir. Trakya yöresinde ise bağcılık en çok Tekirdağ civarında yapıldığı biliniyor. 

Bulama, tahta tekne içine konan olgunlaşmış üzümler ayakla veya çizme ile çiğnenerek yapılıyor. Çiğnendikten sonra çıkan üzüm suyu kazan içinde bir gün bekletiliyor. Daha sonra ise çöğen kaynatılıp şıra içine konuyor. Şıra pekmez kıvamına gelinceye kadar kaynatılıyor. Sonra çöğen suyundan köpük yapılıp içine atılıyor.

Kazan içinde büyük bir tahta kaşıkla köpükleri alınıyor. Tahta kaşıkla karıştırılan malzeme beyazlaşmaya başlayınca ateşten indiriliyor ve kaplara boşaltılıyor. Üzerine ceviz içi serpiliyor ve teneke kutularda veya kavanozlarda muhafaza ediliyor.

Yapımı oldukça zahmetli olsa da Bulama, Tekirdağ halkının vazgeçilmez lezzeti olarak karşımıza çıkıyor.

8. Ciğer Sarma

Tekirdagda Ne Yenir 8

Tekirdağ’da ne yenir denince akla gelen bir diğer yemek ise ciğer oluyor. Ciğer sarma genellikle kuzudan yapılıyor. İçine ise pirinç pilavlı, ciğerli iç harç konuluyor.

Çorlu’da da sıklıkla tercih edilen ciğer sarma aynı zamanda Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret belgesi almıştır.

9. Damat Paçası

Tekirdagda Ne Yenir 9

Damat paçası, düğün ve bayram yemeklerinin vazgeçilmezi olarak karşımıza çıkıyor. Yufkaların üzerine küçük tavuk eti konularak hazırlanan damat paçası pişirildikten sonra yoğurt ile birlikte tüketiliyor.

Damat paçası, ismi ile de ilk defa duyanların dikkatini çekiyor. Damat paçası ismi ise aslında eskiden dümdüz kızarmış yufkaların üzerine tavuklar eklenip o şekilde soslanıyor olmasından geliyor.

10. Zennik

Tekirdagda Ne Yenir 10

Hep akşam yemekleri ile meşhur olan Tekirdağ’da kahvaltıda ne yenir diye araştırılıyor. Tekirdağ yöresinde kahvaltı sofralarının vazgeçilmesi ise Zennik böreğidir.

Bu meşhur böreğin adı Zennik veya Zelnik olarak bilinir. Sini veya tepsi böreği çeşididir. Bulgaristan ve Kuzey Makedonya’da da sıklıkla yenen Zennik Tekirdağ geleneksel mutfağında yer alır.

11. Pireşe

Tekirdagda Ne Yenir 11

Tekirdağ sofralarının bir diğer vazgeçilmezi ise pireşedir. Pireşe, Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesi halkının sıklıkla pişirdiği hamur işi yemeklerinden birisi oluyor.

Ekmek olarak da bilinen Pireşe, mısır unundan hazırlanıyor. Mısır unu ve su ile hazırlanan yumuşak hamurun içerisine pırasalı soğanlı bir iç harç da eklendi mi tadından yenmiyor.

12. Cizleme

Tekirdagda Ne Yenir 12

Trakya yöresinin kahvaltılarının bir diğer vazgeçilmezi ise Cizleme’dir. Cizleme, ülkemizde diğer yörelerde krep veya akıtma isimleri ile de anılıyor. Cizleme mayalı hamurla yapılıyor. Tekirdağ halkının, kahvaltı ve çay saatlerinde ise zevkle tüketiliyor.

Muhabir: Mehmet Akif Aldoğan