Ülkemiz bilindiği üzere birçok fay hattına sahip ve bu nedenle de deprem bölgesi olma özelliği taşıyor. 2023 yılının Şubat ayında yaşanan deprem felaketiyle beraber İstanbul’da olması beklenen deprem gündeme gelmişti.
Olası depremin yaşanması beklenen iller arasında Tekirdağ’da yer alıyor. Durum böyle olunca Tekirdağ’da yaşayan kişiler tarafından depreme dayanıklı olan ve olmayan yerler merak ediliyor. Peki, Tekirdağ depreme dayanıklı ilçeler hangileri? Sizin için araştırdık…
Tekirdağ Depreme Dayanıklı İlçeler
İstanbul'a komşu olan Tekirdağ, il sınırlarından Kuzey Anadolu Fay Hattı geçmesi nedeniyle, zaman zaman oluşan depremlerle gündeme geliyor. Fay hattının geçtiği güneydeki ilçeler ciddi tehdit altında olurken, diğer ilçeler nispeten daha az tehlikeli olarak görülüyor.
Türkiye'nin deprem bakımından en riskli bölgelerinden biri Tekirdağ İl, risk taşıyan fay hattı zonlarının üzerinde bulunuyor. Marmara Denizi üzerinden ulaşan Kuzey Anadolu Fay Hattı, Şarköy'e bağlı Gaziköy ve Gölcük Mahallelerinden geçiyor.
Risk haritasına göre Tekirdağ ilçelerinden Şarköy ve Mürefte bölgeleri 1.derece, Tekirdağ Merkez 2.derece, daha kuzeyde kalan ilçeler ise 3.ve 4. derece deprem bölgesidir.
3. ve 4. derece deprem bölgeleri arasında yer alan ilçeler; Saray, Kapaklı, Çerkezköy, Ergene ilçeleridir. Bu durumda söylenebilir ki Saray ilçesi 4. Derece deprem bölgesi olmaları sebebiyle Tekirdağ ilinin deprem açısından en güvenilir ilçeleridir.
Türkiye'nin deprem açısından en güvenli illeri ise Kırklareli ile Edirne ve Tekirdağ'ın kuzey bölgeleri olarak karşımıza çıkıyor. Trakya'da deprem açısından en güvensiz olan ve imara açılmaması gerektiği söylenen bölgelerin Ergene çukuru, Marmara Ereğlisi, Mürefte ve Şarköy kıyılarının olduğu söyleniyor. Ve uzmanlar tarafından buraların yapılaşmaya açılmaması gerektiği söyleniyor.
Tekirdağ Zemini Sağlam Mahalleler
Türkiye'nin deprem açısından en güvenli iller Kırklareli ile Edirne ve Tekirdağ'ın kuzey bölgeleri olarak biliniyor. Tekirdağ ise deprem açısından en riskli illerin başında geliyor.
Türkiye’de Kuzey Anadolu Fay Hattı, Doğu Anadolu Fay Hattı ve Batı Anadolu Fay Hattı olmak üzere üç fay hattı yer alıyor. Türkiye’de bulunan aktif fay hatları ve tehlike dereceleri AFAD tarafından hazırlanan Türkiye Deprem Tehlikesi Haritası’nda da daha net bir şekilde bulunuyor.
İstanbul, Kuzey Anadolu Fay Hattı üzerinde yer almaktadır. İstanbul’un üzerinde bulunduğu bu fay hattı Tekirdağ-Şarköy açıklarından Marmara Ereğlisi’ne kadar da uzanıyor. Bu nedenle Tekirdağ yüksek risk bölgesi olarak karşımıza çıkıyor.
Durumun böyle olması Tekirdağ’da yaşayan ve genel olarak olası İstanbul depremi endişesi taşıyan vatandaşlar tarafından Tekirdağ depreme dayanıklı mahalleler merak ediliyor.
Tekirdağ fay hattı haritası ve Türkiye deprem risk haritası incelendiğinde; Tekirdağ’a bağlı bir ilçe olan Süleymanpaşa ilçesinin nispeten daha güvenilir olduğu ortaya çıkıyor. Tekirdağ Süleymanpaşa deprem riski açısından en risksiz yerler arasında.
Süleymanpaşa’da yer alan zemini sağlam mahalleler ise Aydoğdu, Çınarlı, Zafer ve Gündoğdu mahalleleri. Fakat buralarda da zemin ne kadar sağlam olsa da üzerine yapılan evlerin sağlamlığı tartışılıyor. Bu mahallelerde oldukça eski yapılar da yer alıyor.
Tekirdağ, Türkiye'nin deprem bakımından riskli bölgelerinden biri olması sebebiyle sahip olduğu hiçbir ilçe için güvenli demek söz konusu değildir. Fakat deprem bölgesi dereceleri açısından değerlendirilebilir.
Marmara Denizi üzerinden ile ulaşan Kuzey Anadolu Fay Hattı’nın Şarköy' bağlı Gaziköy ve Gölcük Mahallelerinden geçtiği bilinmektedir.
Sonuç olarak bakıldığında Tekirdağ’da hiçbir mahalle için zemini sağlam olsa dahi depremden zarar almaz ve etkilenmez ifadesi kullanılamaz. Burada önemli olan bir an önce tedbir alınması ve gerekli şartların sağlanmasıdır.
Deprem uzmanı Dr. Altan tarafından yapılan açıklama;
“İstanbul depreminde merkez üssünün Adalar ya da Silivri olacağını tahmin ediyoruz. Adalar'da meydana gelirse 7, Silivri'de ise 7 - 7,5 büyüklüğünde bekliyoruz. Bu depremden sadece İstanbul değil bütün Marmara Bölgesi etkilenecek.” şeklindedir.
Bu durumda olası bir Marmara depreminden etkilenecek iller şu şekilde sıralanabilir:
- Yalova
- Bursa
- Kocaeli
- Çanakkale
- İstanbul
- Tekirdağ
- Balıkesir
Sık Sorulan Sorular
Tekirdağ deprem riski haritası incelemelerine ve uzman görüşlerine göre Tekirdağ depreme dayanıklı ilçeler konusunda merak edilenleri yanıtladık. Arama motorunda Tekirdağ ve deprem konularında sıklıkla araştırılan soruları ise beraber cevaplayalım…
Tekirdağ Çerkezköy deprem bölgesi mi?
Tekirdağ depreme dayanıklı ilçeler konusu bazı ilçelerin de merak edilmesine sebep oluyor. Bu durumda merak edilen bir ilçe de Çerkezköy. Deprem söz konusu olduğunda; 1. derece deprem bölgeleri en riskli bölgeler olarak kabul edilirken, 5. derece deprem bölgeleri deprem riski en az olan bölgelerdir. Çerkezköy bu sıralamada 3. derece deprem bölgesinde yer almaktadır.
Tekirdağ Çorlu zemin nasıl?
Çorlu arazisi çöküntü bir yapıda olduğundan toprak kalınlığı bir hayli fazladır.. En yaygın toprak türü kireçsiz kahverengi orman toprağı olup bölgede az miktarda alüvyal topraklar ve tuzlu topraklarda bulunmaktadır.
İkinci derece deprem bölgesi, Muratlı – Tekirdağ arasında yer yer volkanik araziye rastlanmakta olup , 3 ' üncü derecede deprem bölgesi sınıfında yer almaktadır. Aynı zamanda Muratlı ve Çorlu'dan başlayarak güneybatıya pararel uzanan üç kırık çizgi (fay hattı) bulunmaktadır.
Tekirdağ Marmara Ereğlisi depreme dayanıklı mı?
Trakya'da deprem açısından en güvensiz bölgelerin Ergene çukuru, Marmara Ereğlisi, Mürefte ve Şarköy kıyıları olduğu belirtiliyor. Olası bir deprem durumunda bundan en çok etkilenecek ilçeler arasında Marmara Ereğlisi de yer almaktadır.
Tekirdağ depreme dayanıklı ilçeler konusu etrafında merak edilen diğer konu ve soruları sizler için cevaplandırdık.